10 ερωτήσεις που πρέπει να απαντήσεις για να δημιουργήσεις ένα ισχυρό marketing plan.

Marketing Plan

1) Marketing strategy: Πως το Marketing Plan σας θα υποστηρίξει τους στόχους της επιχείρησης;

Πριν ξεκινήσετε την ανάπτυξη του marketing plan, χρειάζεστε μια σαφή ιδέα για το τι θέλετε να πετύχετε. Το marketing strategy περιγράφει τι θέλετε να κάνετε ενώ το marketing plan παρέχει λεπτομέρειες για το πώς να το κάνετε. Παράδειγμα: Petshop Επιχειρηματικοί Στόχοι: Να αυξήσω τα έσοδα κατά 25% φέτος. Marketing Strategy : Αύξηση εσόδων από τους υπάρχοντες πελάτες. Σχέδιο: Δημιουργώ ένα πρόγραμμα επιβραβεύσεων σε ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων μέσα από συγκεκριμένα κανάλια επικοινωνίας όπως email και social media.

2) Mission Statement: Τι προσπαθείτε να επιτύχετε και γιατί;

Το mission statement αναφέρεται στο τι προσπαθείτε να κάνετε και γιατί το κάνετε. Μπορεί να έχετε ήδη δημιουργήσει ένα mission statement ως μέρος του επιχειρηματικού προγραμματισμού σας. Αν ναι, προσθέστε το στο marketing plan σας. To mission statement σας είναι το θεμέλιο του marketing plan σας. Αν και δεν μπορεί να παίξει άμεσο ρόλο στις δραστηριότητες marketing, το mission statement επικεντρώνεται στους επιχειρησιακούς στόχους σας και σας βοηθά να βεβαιωθείτε ότι οι δραστηριότητες marketing σας υποστηρίζουν τους γενικούς στόχους της επιχείρησης. Αποτελεί ένα αποτελεσματικό εργαλείο για στο οποίο μπορείτε να ανατρέξετε κάθε φορά που αμφιβάλλετε για το αν είστε ακόμα στο σωστό δρόμο. Παράδειγμα το mission statement της Tesla. Tesla: “Ο στόχος μας, όταν δημιουργήσαμε την Tesla πριν από μια δεκαετία, ήταν ο ίδιος όπως και σήμερα: να επιταχύνουμε την εμφάνιση των βιώσιμων μεταφορών προσφέροντας όσο το δυνατόν συντομότερα ηλεκτρικά αυτοκίνητα στην αγορά.”

3) Target Market: Ποιους προσπαθείτε να προσεγγίσετε με τις δραστηριότητες marketing;

To target market είναι το συγκεκριμένο κοινό που θέλετε να προσεγγίσετε με τα προϊόντα και τις υπηρεσίες σας. Όσες περισσότερες λεπτομέρειες συμπεριλαμβάνετε καθώς καθορίζετε ποιο είναι το target market σας, τόσο πιο στοχευμένο θα είναι το marketing plan. Κάντε μια έρευνα αγοράς, ώστε να μπορείτε να προσδιορίσετε:
 • Που μπορείτε να βρείτε το κοινό σας.
 • Τι θεωρούν σημαντικό.
 • Τι τους ανησυχεί
 • Τι χρειάζονται τώρα.
Δημιουργήστε ένα σκίτσο του ατόμου ή της επιχείρησης που θεωρείτε τον ιδανικό πελάτη σας. Αυτή η άσκηση σας βοηθά να εντοπίσετε τις ιδιαιτερότητες του πελάτη καθώς και να προσαρμόσετε τα μηνύματά σας.

4) Ανάλυση Ανταγωνισμού : Με ποιον ανταγωνίζεστε και που βρίσκεστε σε σχέση με τον ανταγωνισμό σας;

Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να ερευνήσετε το target market αλλά και να δημιουργήσετε τις ενέργειες marketing σας είναι να μελετήσετε τον ανταγωνισμό σας. Ένας τρόπος διεξαγωγής μιας ανταγωνιστικής ανάλυσης είναι με την ανάλυση SWOT, ένα στρατηγικό εργαλείο που αξιολογεί τα δυνατά σημεία, τις αδυναμίες, τις ευκαιρίες και τις απειλές μιας εταιρείας. Μετρήστε το SWOT των άμεσων ανταγωνιστών σας, καθώς και της δική σας επιχείρησης . Η διεξαγωγή μιας εμπεριστατωμένης ανάλυσης του ανταγωνισμού σας θα σας βοηθήσει να εντοπίσετε περιοχές όπου μπορείτε να νικήσετε τον ανταγωνισμό και να βελτιώσετε την θέση σας στην αγορά.

5) Unique Selling Proposition: Τι κάνει την επιχείρησή σας μοναδική;

Ήρθε η ώρα να προσδιορίσετε πως η επιχείρηση σας είναι διαφορετική σε σχέση με τον ανταγωνισμό. Το unique selling proposition (USP) περιγράφει τον τρόπο με τον οποίο η επιχείρησή σας, τα προϊόντα ή οι υπηρεσίες σας διαφέρουν από τον ανταγωνισμό σας. Με αυτόν τον τρόπο δηλώνετε τι κάνει την επιχείρησή σας την καλύτερη επιλογή και γιατί οι πελάτες σας θα πρέπει να σας επιλέξουν σε σχέση με τον ανταγωνισμό.

6) Pricing Strategy: Τι θα χρεώσετε και γιατί;

Ένας πολύ σημαντικός παράγοντας είναι ο καθορισμός του τρόπου με τον οποίο θα επεξεργαστείτε τη στρατηγική τιμολόγησης στο μήνυμα marketing σας. Στις περισσότερες περιπτώσεις, θέλετε να είστε σε θέση να υποστηρίξετε τα σημεία των τιμών σας παρέχοντας στους πελάτες σας μια σαφή ιδέα για την αξία και τα οφέλη που λαμβάνουν σε αντάλλαγμα. Μια πρόταση προστιθέμενης αξίας οδηγεί συχνά έναν πελάτη να κάνει μια αγορά.

7) Promotional Plan: Πώς θα επικοινωνήσετε το μήνυμά σας στο target market που έχετε καθορίσει?

Το διαφημιστικό σας σχέδιο καλύπτει όλη την επικοινωνία που θα πραγματοποιήσετε με τον καταναλωτή. Το promotional plan πρέπει να συνδυάζει μια ποικιλία δραστηριοτήτων marketing και μπορεί να περιλαμβάνει:
 • Διαφήμιση
 • Δημόσιες σχέσεις
 • Άμεσες πωλήσεις
 • Internet Marketing
 • Influencer Marketing
Δεν χρειάζεται να ξεκινήσετε με πάρα πολλές παραλλαγές στο promotional plan. Επιλέξτε τρεις έως πέντε συγκεκριμένες δραστηριότητες που θα σας βοηθήσουν να εκτελέσετε το marketing strategy σας. Για παράδειγμα, ένας από τους στόχους σας θα μπορούσε να είναι η αύξηση των καταναλωτών κατά 20% στο ζαχαροπλαστείο σας σε ηλικίες 18-25. Το διαφημιστικό σας σχέδιο μπορεί να περιέχει influencer marketing και social media. Η ολοκλήρωση αυτού του βήματος μπορεί να επιτευχθεί ταυτόχρονα με το επόμενο βήμα, αφού ο προϋπολογισμός σας επηρεάζει τις δραστηριότητες που μπορείτε να συμπεριλάβετε.

8) Marketing Budget: Πόσα χρήματα θα ξοδέψετε και σε τι;

Καθώς δημιουργείτε ένα διαφημιστικό σχέδιο θα πρέπει να διαθέσετε έναν προϋπολογισμό ώστε να γνωρίζετε ποιες δραστηριότητες μπορείτε να αντέξετε οικονομικά. Δυστυχώς, οι περισσότερες νέες μικρές επιχειρήσεις έχουν περιορισμένο προϋπολογισμό όταν πρόκειται για marketing , οπότε είναι απαραίτητο να δημιουργήσετε ένα διαφημιστικό σχέδιο που να λειτουργεί με τα διαθέσιμα κεφάλαια. Μπορεί να έχετε ετήσιο προϋπολογισμό marketing, αλλά θα πρέπει επίσης να το κατατάξετε σε χωριστούς μηνιαίους προϋπολογισμούς ώστε να μπορείτε να παρακολουθείτε τα αποτελέσματα και να τροποποιείτε το διαφημιστικό σχέδιο για να εστιάσετε στις δραστηριότητες που σας προσφέρουν τη μεγαλύτερη απόδοση στην επένδυσή σας.

9) Action List: Ποιες εργασίες χρειάζεστε για να ολοκληρώσετε και να επιτύχετε τους στόχους marketing;

Η δημιουργία μιας λίστας σχετικά με το τι πρέπει να κάνετε και πότε πρέπει να το κάνετε είναι σημαντικό μέρος του marketing strategy σας. Αυτό το περίγραμμα γίνεται ο κατάλογος εργασιών για να σας καθοδηγήσει σε όλες τις διαφημιστικές σας δραστηριότητες. Τα βήματα δράσης θα σας βοηθήσουν να παραμείνετε σε τροχιά, ώστε να μπορείτε να πραγματοποιείτε συνεχή πρόοδο χωρίς να χρειάζεται να ξεκινάτε από την αρχή κάθε φορά που είστε έτοιμοι να κάνετε ένα βήμα. Για να χρησιμοποιήσετε τη λίστα ενεργειών του marketing plan σας, θα πρέπει να ακολουθήσετε την ίδια διαδικασία που ακολουθείτε στη διαχείριση των καθημερινών σας καθηκόντων: Καθορίστε τον τελικό στόχο και σπάστε τον ακολουθώντας μια σειρά εργασιών, βήμα προς βήμα, που θα σας οδηγήσουν στην επίτευξη του επιθυμητού αποτελέσματος. Παράδειγμα: Αν μια από τις ενέργειες που έχετε καταγράψει στο marketing plan σας είναι η δημιουργία μιας Social media καμπάνιας, τότε τα πρώτα βήματα μπορούν να διαμορφωθούν ως εξής:
 • Προσδιορίστε τον προϋπολογισμό σας για την καμπάνια.
 • Διευκρινίστε τον στόχο σας για την εκστρατεία.
 • Διευκρινίστε τα κανάλια επικοινωνίας που θα χρησιμοποιήσετε.
 • Δημιουργήστε τα εικαστικά και το μήνυμα επικοινωνίας (copy).
Η λίστα των ενεργειών σας μπορεί να έχει διάφορες μορφές, αρκεί να δημιουργείται με τρόπο που θα σας βοηθήσει στην πρόοδό σας.

10) Metrics: Ποια αποτελέσματα έχετε επιτύχει και πού μπορείτε να βελτιωθείτε ;

Όλη η δουλειά που έχετε κάνει για να δημιουργήσετε ένα marketing plan για την επιχείρησή σας θα είναι χαμένη αν δεν παρακολουθείτε και δεν μετράτε τα αποτελέσματα από τις ενέργειές σας. Αυτό το βήμα σας επιτρέπει να αναπτύσσετε συνεχώς το σχέδιο που έχετε δημιουργήσει για την επιχείρησης σας. Ο τρόπος ο οποίος παρακολουθούμε και μετράμε τα αποτελέσματά μας εξαρτάται από τον τρόπο με τον οποίο έχουμε αποφασίσει να διαφημιστούμε. Για παράδειγμα, το internet marketing μας δίνει την δυνατότητα να έχουμε τις πιο αναλυτικές μετρήσεις από οποιαδήποτε άλλο μέσο διαφήμισης. Γενικά όσο πιο συγκεκριμένο είναι το σύστημα παρακολούθησης, τόσο πιο αντιπροσωπευτικά θα είναι τα αποτελέσματα. Όταν μετράτε τα αποτελέσματα σας θα είναι πιο εύκολο να προσαρμόζεται τις ενέργειες Marketing σας για να εστιάσετε στις περιοχές όπου έχετε μεγαλύτερη επιτυχία.

Περισσότερα άρθρα

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.
Στρατιγική
Πληρωμένα Μέσα
Δημιουργία προωθητικού Υλικού
Κατασκευή Ιστοσελίδας

Skydive Attica Campaign

Η Πρόκληση


H σχολή αλεξιπτωτισμού Skydive Attica η οποία δραστηριοποιείται στο κομμάτι της ελεύθερης πτώσης με αλεξίπτωτο (άλμα tandem), ήθελε να αυξήσει άμεσα τους πελάτες της μέσα απο τα social media.

Η διαδικασία

Δημιουργήσαμε μια καμπάνια που στόχος μας ήταν η άμεση προσέλκυση πελατών (lead generation campaigns). Δώσαμε έμφαση στο δημιουργικό ώστε να τραβάει την προσοχή του κοινού άλλα και να μεταδίδει την εμπειρία της ελεύθερης πτώσης μέσα απο την οθόνη.

Το αποτέλεσμα

Μετά το τέλος της καμπάνιας οι ενδιαφερόμενοι αυξήθηκαν κατα 246% +.

Δια ... της τροφής Campaigns

Η Πρόκληση

Η διατροφολική εταιρεία Δια … της τροφής ήθελε να αυξήσει τους συμμετέχοντες στο προγραματισμένο live stream αλλά και τις επαφές των πελατών της.

Η διαδικασία

Δημιουργήσαμε στοχευμένες ενέργειες μέσα στα κανάλια επικοινωνίας Facebook και Instagram (όπως την στόχευση των ατόμων που έχουν αλληλεπιδράσει πρόσφατα με την εταιρεία) ώστε να αυξήσουμε τους συμμετέχοντες στο live streaming. Για την αύξηση των επαφών δημιουργήσαμε ένα ebook το οποίο προωθήσαμε μέσα από τα social media.

Το αποτέλεσμα

Το live stream είχε μεγάλη αποδοχή απο τον κόσμο στο οποίο βοήθησε η στοχευμένη προώθηση. Επίσης, οι επαφές των πελατών της εταιρείας αυξήθηκαν κατά 80%+.

Aesthetix Clinic Campaign

Η Πρόκληση

Η Aesthetix Clinic ήθελε να αυξήσει άμεσα τους πελάτες της αλλά και να αυξήσει το κέρδος απο την σχετική επένδυση στα social media (ROI).

Η διαδικασία

Η American Marketing ανέλυσε τις πιο δημοφιλείς υπηρεσίες και δημιουργήσε καμπάνιες άμεσης προσέλκυσης πελατών, οι οποίες κέντριζαν το ενδιαφέρον του κοινού. Στόχος μας ήταν να δημιουργήσουμε καμπάνιες με έμφαση στο δημιουργικό αλλά και την κειμενογράφιση.

Το αποτέλεσμα

Η επιτυχία μιλάει από μόνη της! Οι πελάτες αυξήθηκαν άμεσα αλλά και το κόστος της επένδυσης επιστράφηκε πίσω κατά 400%.

Φροντιστήριο Ορόσημο Lead Ads Campaigns

Στόχος μας ήταν η προσέλκυση καινούργιων εγγράφων για την νέα χρόνια 2019-2020.

Το Project χωρίστηκε σε 3 φάσεις.

1.Research 2.Strategy 3.Execution

 

Τι πετύχαμε

Conversions
2
ROI
900 %

Ντούμας Design Campaign

Η Πρόκληση

Η εταιρεία επίπλων Ντούμας Design μετά από την επιτυχή του πορεία εδώ και 70 χρόνια, ξεκινάει την προβολή της στα Social Media. Η πρόκληση της εταιρείας ήταν η ομαλή αλλά και επιτυχής προβολή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η διαδικασία

Επιλέξαμε μερικά από τα πιο περιζήτητα έπιπλα της εταιρείας για την προώθηση στα social media. Δημιουργήσαμε για το καθένα ξεχωριστά την δική του ελκυστική προσφορά με το δημιουργικό που ταιριάζει αντίστοιχα. Οι καμπάνιες είχαν στόχο την άμεση πώληση των προϊόντων.

Το αποτέλεσμα

Μετά την έναρξη της προώθησης στα social media οι άμεσοι ενδιαφερόμενοι αυξήθηκαν κατά 68% +. H εταιρεία Ντούμας Design ξεκινάει μια νέα δυναμική πορεία στην προώθηση μέσα απο το διαδίκτυο.

ΔΩΡΕΑN E-BOOK:

Bγείτε πιο δυνατοί από την καραντίνα επιλέγοντας τον σωστό τρόπο σκέψης.

Σε αυτό το ebook θα μάθετε πώς μπορείτε βγείτε πιο δυνατοί προσέχοντας την διατροφή σας, την ψυχολογία σας και το σώμα σας.

Θα μάθετε:

 • Έξυπνες συμβουλές για να ελέγξετε τη λιγούρα σας.
 • Πως να ελέγξετε τα αρνητικά συναισθήματα που σας οδηγούν σε σειρά αρνητικών ενεργειών.
 • Πρακτικές για να διατηρήσετε και να φροντίσετε τη ψυχολογία σας σε συνθήκες αυτό-απομόνωσης
 • Συμβουλές για το πώς να γυμνάζεστε σωστά.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας και κατεβάστε ΕΝΤΕΛΩΣ ΔΩΡΕΑΝ
το E-BOOK δια…της Τροφής!

Ονομάζομαι Άξελ Τουσάι και είμαι o ιδρυτής της American Marketing.

Από την παιδική μου ηλικία δύο στοιχεία μου μετέδωσαν οι γονείς μου: 1)Αν θες να πετύχεις στην ζωή σου να είσαι σωστός προς τους συνανθρώπους σου και 2) να δουλεύεις σκληρά για τους στόχους σου.

Άλλωστε οι γονείς μου τα έδειχναν στην πράξη, γεγονός που με βοήθησε να τα υιοθετήσω και να χρησιμοποιώ την ίδια φιλοσοφία στους πελάτες μου, με τους οποίους πάντα χτίζω γερές σχέσεις εμπιστοσύνης αλλά και ταυτόχρονα εργάζομαι σκληρά ώστε να φέρω τα επιθυμητά αποτελέσματα!

Αν τύχει να συνεργαστούμε αυτά μπορείς να περιμένεις από την συνεργασία μας:

1) Ειλικρίνεια σε όλους τους τομείς της συνεργασίας μας.

2) Συνεχή βοήθεια σε ό,τι αφορά την επιχείρησή σου. Είναι πιο σημαντικό για εμάς να δημιουργήσουμε μια στενή σχέση με τους συνεργάτες μας παρά μια χρηματοοικονομική σχέση.

3) Ευελιξία στην συνεργασία μας. Γνωρίζω ότι η λειτουργία μιας επιχείρησης δεν είναι εύκολη. Εμείς μπορούμε να σε καταλάβουμε και να προσαρμοστούμε στις δυνατότητές σου.

Ωραία Άξελ, αλλά ποια είναι η σχέση σου με το Digital Marketing?

Πιστεύω ότι οτιδήποτε κάνουμε στην ζωή μας προκύπτει από κάποιες μικρές στιγμές που ζούμε κατά την διάρκειά της…

Για εμένα,

Όλα ξεκίνησαν στην τετάρτη δημοτικού όταν ήθελα ένα PlayStation, όπως όλα τα παιδιά σε αυτήν την ηλικία, αλλά τελικά ο πατέρας μου αποφάσισε να μού πάρει έναν Η/Υ. Εκεί ήταν η πρώτη μου επαφή με την τεχνολογία.

Με την πάροδο του χρόνου, όσο περισσότερο μάθαινα τις δυνατότητες του υπολογιστή τόσο περισσότερο μού άρεσε!

Μεγαλώνοντας άρχιζα να χρησιμοποιώ το διαδίκτυο και εκεί άλλαξαν όλα! Ανακάλυψα έναν νέο κόσμο με ατελείωτη πληροφορία, πολλές δυνατότητες αλλά και ευκαιρίες.

Κατά την διάρκεια των φοιτητικών μου χρόνων ξεκίνησα την πρώτη μου, ας πούμε, επιχείρηση ανοίγοντας ένα Eshop χωρίς να χρειάζεται επενδύσω πολλά χρήματα γιατί δεν
χρειαζόμουν Stock.

Η ιδέα ήταν απλή. Δημιούργησα μια ιστοσελίδα με μερικά προϊόντα και όταν είχα κάποια παραγγελία, παράγγελνα τα προϊόντα από τον προμηθευτή και τα έστελνα στον πελάτη (Μεταπώληση προϊόντων).

Μέσα σε ένα μήνα είχα ξεπεράσει τα 1.000$ σε πωλήσεις. Όμως κάπου εκεί σταμάτησε η ζήτηση αφού το προϊόν που πουλούσα ήταν ένα απλό trend.

Αυτό που συνειδητοποίησα όμως εκείνη την στιγμή ήταν πως οι γνώσεις που είχα αποκομίσει από αυτήν την προσπάθεια θα μπορούσαν να βελτιωθούν και να βοηθήσουν άλλες επιχειρήσεις.

Τώρα γνώριζα τι ήθελα να κάνω στην ζωή μου!

Το ότι πούλησα μερικά προϊόντα από την Κίνα στην Αμερική, χρησιμοποιώντας μόνο έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή, ήταν μια πρωτόγνωρη εμπειρία με απερίγραπτο συναίσθημα. Εκεί κατάλαβα την δύναμη του Marketing.

Ύστερα από αυτό ξεκίνησες την American Marketing?

Όχι! Τα ηλεκτρονικό κομμάτι το γνώριζα καλά, εξάλλου μεγάλωσα μέσα σε αυτό, όμως έπρεπε να επεκτείνω τις γνώσεις μου στο Marketing!

Έπρεπε να μάθω στην πράξη και έπρεπε να μάθω από κάπου που υπήρχε εμπειρία και γνώση για το αντικείμενο!

Έτσι προσέλκυσα τον συνιδρυτή της εταιρείας Alionas The Branding Wheel, Alex Tselidi και του ζήτησα να γίνει ο μέντοράς μου.

3 χρόνια δίπλα σε έναν επιχειρηματία με βαθιές γνώσεις στο Brand Marketing αλλά και στην επιχειρηματικότητα, με βοήθησαν να αποκτήσω γνώσεις χρόνων τις οποίες δεν θα μπορούσα να αποκομίσω σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα.

Τον ευχαριστώ πολύ για όσα έκανε για μένα και για την βοήθεια των πρώτων μου βημάτων!

Για ποιον λόγο ξεκίνησες την εταιρεία και πως μπορείτε να με βοηθήσετε;

Η εταιρεία γεννήθηκε από την αγάπη μου για επικοινωνία με τους ανθρώπους. Άλλωστε τι είναι η διαφήμιση και το marketing;
Η ικανότητα να επικοινωνούμε το σωστό μήνυμα, στο σωστό κοινό ώστε να προσφέρουμε την λύση στο πρόβλημά τους.

Πως μπορούμε να σε βοηθήσουμε:

1. Σφαιρική προσέγγιση στο marketing

Η γνώση μας δεν περιορίζεται μόνο στο digital κομμάτι. Μια επιχείρηση χρειάζεται ένα ισχυρό πλάνο marketing για να μπορέσει να αναπτυχθεί με επιτυχία σε ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον.

2. Digital marketing

Δημιουργία αποτελεσματικών στρατηγικών online Marketing, με στόχο την κερδοφορία της επιχείρησης αλλά και την επίτευξη των στρατηγικών σου στόχων.

3. Digital transformation

Δημιουργία μιας σύγχρονης παρουσίας στο διαδίκτυο, η οποία θα ξεχωρίσει την επιχείρησή σου από τις ανταγωνιστές, αλλά ταυτόχρονα θα αποτελέσει και μέσο κερδοφορίας για εσάς.

Αν ψάχνεις έναν συνεργάτη ο οποίος θα είναι δίπλα σου και θα σε βοηθάει να πετυχαίνεις τους παραπάνω στόχους μέσω αποτελεσματικών ενεργειών digital marketing και όχι μόνο, μπορείς να με καλέσεις προσωπικά ή στο τηλέφωνο της εταιρείας .

Με εκτίμηση,
Άξελ.

Κλείσε μια δωρεάν θέση και έλα να ενημερωθείς από κοντά. s